اهمیت استفاده از چک لیست در مراحل مذاکره
قطعا همه افراد دوست دارند در روند مذاکره به پیروزی و موفقیت برسند و اهداف مهم برای آنها حاصل شود. اما لازم است بدانید، در صورتی که برنامه ریزی درستی برای انجام مذاکره نداشته باشید، قطعا با شکست روبرو میشوید. فرقی ندارد کسب و کار شما در چه حوزهای باشد، برای رسیدن به موفقیت باید مهارت مذاکره را بلد باشید و تمام مراحل را به درستی طی کنید.
تمام افراد، سازمانها و کشورهایی که وارد مذاکره میشوند، به دنبال یافتن راهی برای رسیدن به راهحل مشترک و توافق بر سر یک موضوع واحد هستند تا هر دو طرف به سود دست یابند.
فردی که به عنوان مذاکره کننده در این جلسه شرکت میکند باید با قوانین و اصول و فنون مذاکره آشنا باشد تا بتواند به مدیریت جلسه مذاکره بپردازد. به همین دلیل انجام برنامهریزی درست و استفاده از چک لیست مذاکره از اهمیت بالایی برخوردار بوده و میتواند به موفقیت در مذاکره بینجامد.
برنامه ریزی گام به گام پیش از مذاکره (چک لیست مذاکره)
حال که با اهمیت استفاده از چک لیست و برنامهریزی در مذاکره آشنا شدیم، با جزئیات آن آشنا شده و به بررسی موارد مهم در آن میپردازیم. چک لیست پیش از مذاکره قبل از وارد شدن به جلسه مذاکره و شروع بحث استفاده میشود. این چک لیست کمک میکند با آگاهی کامل به جلسه وارد شده و به موفقیت شما کمک میکند.
قبل از شروع مذاکره مهمترین سوالات در چک لیست عنوان شده و پاسخ آنها نیز ذکر میشود.
مهمترین مواردی که در این چک لیست عنوان میشوند، به صورت زیر هستند :
برنامه ریزی برای هدف از مذاکره
اولین و مهمترین سوالی که در چک لیست پیش از مذاکره ذکر میشود، هدف از انجام مذاکره است. پاسخ این سوال باید به صورت دقیق بیان شود تا فرد مذاکره کننده بداند در چه مسیری قدم بردارد.
هدف و موضوع اصلی مذاکره
مشخص نمودن موضوع اصلی مذاکره باعث میشود در حین مذاکره فرد از مسیر اصلی منحرف نشده و بحث به حاشیه کشیده نشود. آشنایی با موضوع مذاکره کمک میکند در این زمینه به مطالعه پرداخته و با آمادگی کامل وارد مذاکره شوید.
بیشتر بخوانید: خردمندانه مذاکره کنیم(هدف از مذاکره)
مشخص شدن نقاط ضعف و قوت در مذاکره
یکی از مهمترین مسائلی که میتواند به موفقیت شما در روند مذاکره ختم شود، شناسایی نقاط قوت و ضعف است. با شناخت این موارد میتوانید بر روی نقاط قوت خود و ضعف طرف مقابل تمرکز کرده و روند مذاکره را به سود خود پیش ببرید.
نقاط قوت هر فرد میتواند شامل ارزشها، مهارتها و داراییهای او در مذاکره باشد. همچنین نقاط ضعف و آسیب پذیریهای فرد در حین مذاکره مشخص می شوند.
امتیازاتی که در مذاکره مطرح میشود
گاهی اوقات طرفین برای رسیدن به توافق مجبور به دادن امتیازاتی به طرف مقابل هستند. قبل از شروع مذاکره تمام این موارد را تعیین کنید تا در روند مذاکره بیش از حد امتیاز به طرف مقابل نداده و بتوانید نتیجه مذاکره را به نفع خود به پایان برسانید.
بیشترین و کمترین محدوده امتیاز
دادن امتیازات به طرف مقابل نیز حد و حدودی دارد که قبل از شروع مذاکره حتما باید مشخص شود. به این صورت روند مذاکره سادهتر پیش میرود.
بیشتر بخوانید: بایدها و نبایدهای مذاکره
مواردی که قابل مذاکره هستند و مواردی که قابل مذاکره نیستند
در جریان مذاکره صحبتهای زیادی مطرح و موارد مختلفی مطرح میشوند. در این مورد قبل از شروع مذاکره باید تمام مواردی که قصد صحبت و مذاکره در مورد آنها را دارید مشخص شده و مواردی که حاضر به صحبت در مورد آنها نبوده هم مشخص کنید.
پیشنهادات مورد انتظار از طرف مقابل
یکی از سوالاتی که میتواند قبل از شروع مذاکره به آمادگی بالای شما در حین مذاکره کمک کنند، پیش بینی پیشنهادات طرف مقابل است. موارد مختلف و گزینههای موجود را بررسی کرده و خود را برای مقابله با آنها آماده کنید.
پیشنهاد مقدماتی در مذاکره
اولین پیشنهادی که قصد مطرح کردن آن را دارید با جزئیات کامل مشخص کنید تا مذاکره را به خوبی شروع کنید.
با توجه به توضیحات گفته شده، طراحی چک لیست به صورت زیر انجام میشود که تکمیل آن به صورت درست و اصولی به موفقیت شما در مذاکره میانجامد.
علاوه بر موارد گفته سوالات بسیار زیادی وجود دارند که در چک لیست قرار میگیرند. در ادامه برخی از آنها آورده شدهاند :
- مشخص نمودن تمام موضوعات مورد بحث در مذاکره
- تعیین افرادی که از این مذاکره نفعی میبرند
- تعیین مناسبترین استراتژی برای انجام مذاکره
- نقطه شروع مناسب برای این مذاکره چیست؟
- بهترین زمان برای انجام مذاکره کدام است؟
- بستر مناسب برای انجام این مذاکره چیست؟
- چه امتیازاتی را برای نشان دادن حسن نیت در نظر بگیریم؟
- چگونه شرایط مذاکره را به نفع خود برگردانیم؟
- آیا انجام این مذاکره به واسطه نیاز دارد؟
- بهترین نتیجهای که برای مذاکره حاصل میشود، چیست؟
- اگر مذاکره به صورت گروهی است، نقش هرکدام از افراد چیست؟
- کجا و چه زمانی باید مذاکره انجام شود؟
- چه درسهایی را میتوانم از مذاکرات گذشته برای بهبود عملکرد خود به کار ببرم؟
- مذاکرات چقدر باید طول بکشد؟ با چه مهلتهایی روبرو هستیم؟
- منافع طرف مقابل چیست؟ هر موضوع چقدر ممکن است برای آنها مهم باشد؟
دوره اصول و فنون مذاکره و چک لیست بررسی روند مذاکره
یکی دیگر از نمونه چک لیستهایی که میتواند به مذاکرهکنندگان کمک بسیار زیادی کند، چک لیست بررسی روند انجام مذاکره است. این چک لیست پس از انجام بحث و گفتگو تکمیل و مورد استفاده قرار میگیرد.
از اصول مورد آموزش در دوره اصول مذاکره موارد زیادی وجود دارند که میتوان در چک لیست مذاکره ذکر کرد. در ادامه تعدادی از مهمترین موارد را با یکدیگر بررسی میکنیم.
فرد مذاکره کننده باید پاسخ تمام سوالات موجود در چک لیست را با دقت کامل مشخص کند.
حرف آخر
موفقیت در مذاکره در گرو عوامل متعددی است. یکی از مهمترین گزینهها در این زمینه، چک لیست مذاکره است. این چک لیست مجموعهای از سوالات و موارد مهمی است که پیش از مذاکره و در حین انجام مذاکره میتواند به روند مثبت مذاکره کمک کنند. همچنین پس از پایان مذاکره نیز برای بررسی نتایج حاصل شده و یادگیری نکات مهم برای انجام مذاکرات بعدی بسیار کمک کننده است.
دوره های آکادمی بازار برای ارتقای کسب و کار شما
آکادمی توسعه کسب و کار آکادمی بازار با بهره گیری از دانش به روز و تجربیات منحصر به فرد استاد محمدی و با ارائه مشاوره تخصصی در حوزه کسب و کار، توانسته موجب شکوفایی و بالندگی دهها سازمان و کسب و کار گوناگون شود. همچنین بیش از هزاران نفر با بهره گیری از دوره های جامع بازاریابی و فروش، دوره مشتری مداری، دوره اصول و فنون مذاکره، دوره آموزشی حرفه ای بازاریابی و فروش تلفنی و مشاوره فروش، توانسته اند موانع موجود در مسیر شغلی خود را برطرف کنند و به سوی آینده شغلی روشن خود گام بردارند.