خشونت و زورگویی
خشونت و زورگویی یک مشکل بسیار حاد و جدی است و تاثیرات آن حتی در دهههای آتی زندگی کودکان باقی خواهد ماند؛ کودکانی که تحت چنین شرایطی وارد دوران نوجوانی و بزرگسالی میشوند، زخمهای عمیقی را با خود وارد مراحل آتی زندگیشان میکنند.
متاسفانه، عدهای بر این باورند که زورگویی و گردن کلفتی کودکان رفتاری طبیعی است و نباید جلوی آن را گرفت؛ آنها میگویند: بچه هستند دیگر!
عده دیگری هم معتقدند که بچهها در چنین محیطهایی به اصطلاح بزرگ میشوند و یاد میگیرند که چطور از پس خودشان برآمده و حق خودشان را باز پس بگیرند.
بیشتر بخوانید: کنترل خشم در کودکان و نوجوانان
تبعات زورگویی
در نهایت، چنین افرادی، بهانههای متعدد و مختلفی برای طبیعی بودن چنین رفتارهایی در دوران کودکی دارند که شاید با هیچ استدلالی حاضر به کنار گذاشتن باورهای خودشان نیز نشوند.

استاد احمد محمدی
کودک راه رفتن را اینگونه میآموزد: زمین خوردن و بلند شدن؛ به همین سادگی.

در حالی که امروزه، تحقیقات ثابت کرده است که زورگویی تبعات شدیدی برای کودکان در پی داشته و والدین باید راههای سالمی را برای مقابله با این مساله و محافظت از فرزندانشان پیدا کنند.
اختلالات قربانی زورگویی

این زورگویی و قلدر بازی اشکال متعددی دارد که همگی آنها، تاثیرات مخربی روی مراحل مختلف زندگی کودک دارند. متاسفانه این رفتار ناشایست به شدت رواج دارد.
آمار نشان میدهد که در آمریکا، بیش از ۲۸٪ از دانش آموزان در مدرسه مورد زورگویی و خشونت قرار میگیرند. در تحقیقات صورت گرفته در سال ۲۰۱۳، مشخص شد که تمامی افرادی که چنین تجاربی در کودکیشان داشتهاند، در معرض افسردگی و اضطراب بسیار بالایی قرار دارند.
در واقع، قربانیان این رفتار، در آینده، اختلالات ذهنی متعددی از جمله استرس و خشم و اضطراب شدیدی را تجربه خواهند کرد و چه بسا از اجتماع دوری گزیده و منزوی شوند.
بیشتر بخوانید: روشهای مدیریت و کنترل خشم
قربانی سطح استرس بسیار بالایی را تجربه خواهد کرد
طبق تحقیقات صورت گرفته در دانشگاه هاروارد، زورگویی یکی از دلایل بروز استرس بالا در کودکان است.
سایر دلایل بروز استرس بالا، خشونت و بیماری والدین است، که خود، بر تاثیرگذاری بالای این رفتار مخرب، صحه میگذارند.
در صورتی که این سطح از استرس بالا درمان نشود، ممکن است در آینده زمینه ساز بروز بیماریهای قلبی عروقی، دیابت و اختلال در رشد گردد.
خشونت و زورگویی، ساختار ذهن را تغییر میدهد

طبق تحقیقات صورت گرفته در بخش کودکان بیمارستان لس آنجلس و دانشگاه کالیفرنیا، زورگویی تاثیرات فیزیکی واضح و آشکاری روی ساختار ذهنی نوجوان دارد.
در پسران قربانی زورگویی و خشونت، امیگدالا، که بخشی از مغز است که با ترس و اضطراب سروکار دارد، بیش از حد بزرگ میشود.
اما در دختران، کورتکسهای تمپورال و پریفرانتال، که کنترل رفتارهای اجتماعی و واکنشهای احساسی را بر عهده دارند، رو به زوال رفته و کوچکتر میشود. این دو تغییر ساختاری، به تجربه احساس اضطراب در بزرگسالی و رفتارهای خطرناک مرتبط میباشند.
بیشتر بخوانید: تقویت اعتماد به نفس در کودکان را جدی بگیرید
زورگویی باعث انزوای اجتماعی میشود
احتمال سیگار کشیدن در قربانیان این نوع خشونت به مراتب بیشتر است. اگر شما در حال حاضر سیگار میکشید، ببینید که آیا در کودکیتان قربانی خشونت و زورگویی دیگران بودهاید یا نه.
تحقیقات صورت گرفته در کالج کینگ لندن چنین ارتباطاتی را نشان دادهاند.
ضمن اینکه این تحقیقات نشان داده است که این قربانیان، از رضایتمندی پایینتری از شرایط خود بهرهمند بوده و ریسک و احتمال ترک تحصیلات کالج در آنها بالاتر بوده که در نهایت، منجر به انزوای اجتماعی آنها می شود.
خشونت میتواند دی ان ای شما را هم تغییر دهد

وقتی سطح استرس در بدن ما زیاد میشود، بدن، کورتیزول را در جریان خونمان ترشح میکند؛ کورتیزول، یکی از هورمونهای مرتبط با استرس است که واکنشهای استرسی را در بدن باعث میشود.
قلدربازی و زورگویی باعث میشوند تا بدن شما کورتیزول کمتری ترشح کند که خود، منجر به ایجاد تغییراتی در ژنهایی که تولید سرتونین (که به هورمون شادی معروف است) را بر عهده داشته و کنترل میکنند، میگردد.
به عبارت دیگر، زورگویی ذهن شما را در معرض افسردگی قرار میدهد. در خاتمه، میخواهم به شما یادآوری کنم که قلدر بازی و زورگویی، صرفا یک بازی بچگانه نیست؛ بلکه میتواند عواقب بسیار جدی و ناخوشایندی را در آینده و زندگی بزرگسالی فرد به همراه داشته باشد.
بیشتر بخوانید: چگونه خشم خود را کنترل کنیم؟
سخن پایانی
بسیار از مشکلات بزرگسالی ما ریشه در کودکی و نوجوانی ما دارد. مشکلاتی همچون افسردگی، عصبی بودن، استرسی بودن و منفینگر بودن که مانع از زندگی آرام و پربازده ما میشوند. برای مثال زورگویی و خشونت دوران کودکی، مشکلاتی همچون موارد ذکر شده در مقاله فوق را برای آنان در دوران بزرگسالی به وجود آورند.
روش های کنترل خشم

استاد احمد محمدی
سخنران انگیزشی و مربی توسعه فردی، مدرس و مشاور کسب و کار
بنابراین به هنگام برخورد با کودکان و نوجوانان باید دقت عمل داشته باشیم و تلاش نماییم که زندگی توام با آرامش و حاوی تجربههای خوب و آموزندهای را فراهم آوریم و برای حصول این هدف نخست باید به تحصیل و تربیت خود بپردازیم و خود را بهتر بشناسیم.
با اعتماد به نفس کودکان در سنین پایین میتوانیم آنها را از این مشکلات دور کنیم. پیشنهاد آکادمی بازار دوره اعتماد به نفس فرزندان است.