” میگویند زندگی یک چیز است و من ترجیح میدهم آن یک چیز مطالعه کردن باشد.”
این نقلقول را به طور اتفاقی در کاتولوگ یک فروشگاه کتاب دیدم و از آن خوشم آمد. من صرفاً به خاطر علاقه کتاب نمیخوانم. بلکه برای اهمیت آن مطالعه میکنم. این یک مهارت حیاتی برای زندگی است که عاشق جمعآوری دانش برای فهم عمیق باشید. مطالعه به آدمی خرد و بینش میدهد، دایره وسیعی از لغات را برایمان فراهم میسازد. مطالعه قشنگترین عادت و قطعاً بهترین کاری است که والدین میتوانند به فرزندانشان انتقال دهند. افرادی را که عادت مطالعه خوب دارند، تحسین میکنم. آنها نه تنها به لحاظ فکری توانمندترند بلکه از نظر عاطفی نیز با ثباتتر هستند.
اجازه دهید که بحث علاقه به عادت محبوب را تمام کنیم و به سراغ دلیل اصلی نوشتن این مقاله یعنی مطالعه بهتر برویم. مطالعه به دو هدف انجام میشود – لذت و سرگرمی یا برای کسب اطلاعات است. این مقاله مختص افرادی است که مطالعه را برای افزایش دانش خود انجام میدهند. آن دسته از افرادی که برای سرگرمی مطالعه میکنند آن را به عنوان اثری هنری در نظر دارند و شیوه خاص خود را دارند. آنها دنبال فرصتی هستند که مطالعه کنند چرا که با این کار شاد میشوند. اما زمانی که به هدف کسب اطلاعات مطالعه میکنید، باید با دقت مجلات، مقالات، کتابهای راهنما و مطالعات علمی را بخوانید. در این مطالعه باید در مدت زمانی کوتاه اطلاعات زیادی را کسب کنیم. این مقاله برای افرادی مفید است که امتحان دارند و در یک دوره محدود زمانی باید به درک و فهم طولانی و پیچیده از مطالب دست یابند.
چه راهکارهایی را باید انجام دهید؟
1. اراده کنید که میزانی از وقت خود را صرف تمرین کنید. مشخص ساختن ساعات خاصی به کار کمک میکند که شما کارهایتان را سر وقت تمام کنید.
2. علت مطالعه خود را مشخص کنید که این کار باعث میشود دانشی را که میخواهید، به دست آورید. مطالعه بدون هدف به اندازه مطالعه نکردن غیر مفید است.
3. زمان مطالعه فقط نظر نویسنده را دنبال نکنید. نظر مخالف با او را هم در نظر داشته باشید. تفکر کنید و نتایج را ترسیم کنید و پرسش کنید و بیشتر بفهمید.
4. یادداشت برداری کنید. این کار کمک بزرگی به شما میکند که هنگام نیاز، به برداشت خود از مطالعه رجوع کنید. زیر نکات مهم خط بکشید.
حال میخواهیم به مهمترین قسمت مقاله یعنی راههای مطالعه سریع بپردازیم:
1. پیشخوانی داشتن
اگر متن مورد مطالعه شما بسیار مشکل و طولانی است، پیشخوانی انجام دهید. این کار مثل چیزی عمل میکند که شما را در شرایط سخت نجات میدهد. این شیوهای مؤثر هست برای اینکه بفهمید کدام بخش برای شما مفید است. موضوعات اصلی- فهرست، سرفصلها و تیترها- را بررسی کنید.
نحوه پیشخوانی کردن چطور است؟ برای هر موضوع مهمی یکی دو پاراگراف از متن، یعنی پاراگراف اول و دو پاراگراف بعد آن و پاراگراف آخر را بخوانید. با این شیوه 50 درصد مطالب را در زمانی کمتر و راحتتر درک میکنید.
2. نگاه اجمالی به متن بیندازید
این تکنیک را میتوانید برای مطالعه متون سادهتر چون مجلات، روزنامهها و غیره به کار ببرید. نگاه اجمالی کردن همانند دویدن بر روی صفحه کاغذ است. باید چشمهایتان مجبور شوند تا سریعتر بخوانند. باید تنها کلید واژهها را بخوانید. این شیوه یک ایده کلی از مقاله یا داستان مورد مطالعه به شما میدهد و باعث میشود که زمان مطالعه نصف شود. اما به خاطر داشته باشید که اگر هنگام مرور کردن متن به قدر کافی تمرین نکنید تا توانایی یادداشتبرداری نکات کلیدی را پیدا کنید، از متن چیزی نخواهید فهمید.
کتاب خوانی

استاد احمد محمدی
سخنران انگیزشی و مربی توسعه فردی، مدرس و مشاور کسب و کار
3. مطالب را دستهبندی کنید
مراقب باشید که سرعت را حفظ کنید و مفهوم را که هدف اصلی مطالعه است، درک کنید. از کودکی به ما اینگونه آموزش دادهاند که انگشتمان را زیر هر کلمه نگه داریم و با صدای بلند آن را بخوانیم. کسانی که عاشق مطالعه کردن هستند، به زودی بر این ضعف غلبه مییابند و این مقاله هم برای آنها مفید خواهد بود.
متن را کلمه به کلمه نخوانید. دستهای از لغات را با هم در نظر داشته باشید و آنها را در کنار هم قرار دهید. زمانی که شما دستهبندی لغات را انجام میدهید، باید سه یا چهار واژهای را که در یک نگاه میبینید، دستهبندی کنید. دستهبندی کردن با تمرین حاصل میشود. هر چه بیشتر کار کنید، حرکت چشمان شما سریعتر میشود و تواناییتان به واسطهی این دستهبندی نیز پیشرفت میکند. مطالعه کردن حقیقتاً یک هنر است. |
4. از بلندخوانی یا گفتار ذهنی اجتناب کنید
بلندخوانی به معنای با صدای بلند مطالعه کردن است. گفتار ذهنی هم بلند خواندن در ذهن است. این شیوه سرعت مطالعه را کاهش میکند. برای اینکه از بلندخوانی جلوگیری کنید باید هنگام مطالعه دهان خود را ببندید. شما به تمرکز نیاز دارید. در جای دیگر درمورد تمرکز صحبت میکنیم.
5. دامنه دیدتان را افزایش دهید
زمانی که بچه بودیم هنگام خواندن متنی وادار میشدیم که به تک تک کلمات نگاه کنیم. از قسمتی از صفحه شروع کنیم و تا انتها بخوانیم. اما شما دیگر بچه نیستید. باید عادات مطالعه خود را تغییر دهید. به چشمانتان آموزش دهید که کلمات بیشتری بخوانند. از میدان دید چشمی یعنی گوشهی چشمتان استفاده کنید. سرتان را مستقیم و ثابت نگه دارید و به آرامی چشمانتان را در جهت گردش عقربههای ساعت و مخالف آن بچرخانید. این کار نه تنها چشمانتان را تقویت میکند بلکه دامنه دید شما را هم بهتر میکند.

6. از بازخوانی خودداری کنید
بازخوانی به خواندن مجدد خط، عبارت یا بخشی از متن مورد مطالعه اطلاق میشود. این شیوه اغلب به صورت غیر عمدی بازده مطالعه و فهم مطلب را کاهش میدهد. برای جلوگیری از این امر باید به مطالعه فعالانه مشغول شوید. با تمرکز درست از شروع مطالعه میتوانید از این موضوع خودداری کنید تا مطالعه سریعتری داشته باشید.
7. تمرکز داشته باشید
برای مطالعه صحیح به محیطی آرام نیاز دارید. اگر هنگام مطالعه گوشی به دست هستید و در صفحات فیسبوک و واتساپ سیر میکنید، هرگز مطالعه کردنتان به خوبی پیش نمیرود. شما باید صد در صد حواستان به مطالعه متمرکز باشد. علاوه بر آماده بودن محیط بیرونی، نباید افکار آشفته هم داشته باشید. این افکار را کنار بگذارید و موقع مطالعه گفتگوهای درونی را قطع کنید و این گفتگوها را بین خود و کتاب برقرار کنید.
8. هنر رد شدن از برخی مطالب را داشته باشید
هنر رد شدن به این معناست که اگر مطالبی را میدانید از آن سریع بگذرید. اگر در یک تحقیق علمی در مورد مفاهیم بازاریابی کار میکنید، میتوانید از مبحثی که با آن قبلاً آشنایی دارید سریع بگذرید.
در دوره بازاریابی و فروش ” ستارگان فروش ” خود را به یک فروشنده تمام عیار تبدیل کنید.
مطالب تکراری موجود در متن که با آن آشنا هستید، بسیارند. رد شدن از این مطالب سرعت مطالعه را بالا میبرد و هم در زمان صرفهجویی میشود.
9. ارتباط بین مطالب را بیابید و زیر آنها خط بکشید
بعضی متنها مستلزم آن هستند که با مثال درک شوند. تلاش کنید تا ارتباط بین مفاهیمی که درمورد آن مطالعه کردهاید و مطالب مقاله پیدا کنید. اگر متن شما داری جدول و نمودار است با دقت آنها را بررسی کنید.
10. تمرین کنید
مطالعه کردن هنر است و عاشقان مطالعه خوب از پس آن بر میآیند. آنها میدانند که چه هنگام از کدام یک از شیوههای گفته شده استفاده کنند. برای عملی کردن این شیوهها باید تمرین کنید. از متنهای سادهتر شروع کنید و روزی 20-15 دقیقه برای آن وقت بگذارید. شما زندگی خاص خود را دارید اما با مطالعه کتابهای بسیار، زندگیهای دیگر را نیز تجربه میکنید.
انسان های موفق، مطالعه را برای افزایش دانش خود انجام میدهند و به همین خاطر زیاد مطالعه می کنند تا درحوزه های که نیازمند هستند دانش کافی را کسب نمایند و در آن موضع تسلط یابند. در مقاله فوق فنونی را که می توان به کار گرفت تا مطالعه ای که برای کسب دانش صورت می گیرد را پربازده تر نماید، آورده شد. اگر می خواهید سایر عادات انسان های موفق را بیاموزید، می توانید در سمینار موفقیت شرکت نمایید. استاد احمد محمدی از عادات، ویژگی ها و مهارت های خاص افراد موفق به شما خواهند گفت. کافی است بر روی لینک زیر کلیک نمایید.
آکادمی بازار علاوه بر انتشار روزانه مطالب و محصولات جدید و بروز در حوزه های مختلف مربوط به موفقیت و همچنین کسب و کار، سمیناری به نام «سمینار موفقیت» برگزار می نماید. در این سمینار استاد احمد محمدی به روز ترین آموزش ها در مورد مهارت های مورد نیاز برای موفقیت و داشتن یک زندگی شاد و موفق، را به شما ارائه خواهند داد. جهت ثبت نام در این سمینار و آشنایی با محتوای آموزشی این سمینار می توانید به روی لینک زیر کلیک نمایید.
سمینار بزرگ موفقیت – استاد احمد محمدی
14 پاسخ
Nkte haei k goftin kamelan dorostan k age betoonim rayat konim az motale lezzat mibarim
سلام soraya عزیز
بله درسته . ممنون از اشتراک نظرشما
منم با نظر دوستمون موافقم من هیچی از دوران مدرسه بلد نیستم متاسفانه انقدر که همه چیو طوطی وار خوندیمو بدون اینکه بفهمیم حفظ کردیم
سلام کاربر عزیز
ممنون از اینکه نظرت رو با ما به اشتراک گذاشتی
به نظرم ادم باید بیشتر روی فهم مطلب تاکید کنه نه اینکه فقط حفظش کنه والا انقدر که ما تو دوره مدرسه و دبیرستان همه چیو حفظ کردیما هیچی بلد نیستیم هر چیم حفظ کردیم یادمون رفته
سلام ایدا عزیز
کاملا درسته فهم مطلب بسیار نکته مهمیه . ممنون از ارائه نظر ارزشمندت
Mn too seminare movafaghiat sherkat krdam bi nazir bood mmnoon azatoon
سلام کاربر عزیز
خوشحالیم که توانستیم رضایت شمارو جلب کنیم
من برنامه ریزی کردم و روزی یک ساعت مطالعه میکنم میخوام خودمو به مطالعه و کتاب خوتی عادت بدم تمرین خوب و مفیدیه به بقیه هم پیشنهاد میکنم
سلام ژاله عزیز
بسیار عالی . ممنون از ارائه نظر ارزشمندت
پیشخوانی خیلی مهمه و خیلی کمک میکنه من وقتی پیشخوانی میکنم درسو بعد میرم سرکلاس خیلی خیلی بهتر متوجه موضوع میشم
سلام زهرا عزیز
ممنون که تجربه خودت رو با ما به اشتراک گذاشتی
بسیار پر محتوا بود چون کمه ادم حوصلش میگیره بخونه این خیلی خوبه که همه نکات رو میگید به صورت کاربردی و خلاصه تا اینکه درباره هر چیزی بخواین ۱۰۰ صفحه حرف بزنید در هر حال ممنون خیلی خوب بود
سلام مهدی عزیز
رضایت شما باعث دلگرمی ماست